Książka jest pierwszą na rynku polskim publikacją z zarządzania jakością o charakterze interdyscyplinarnym. Autorka wyznacza nowe kierunki myślenia o organizacji i jej elementach oraz zachodzących między nimi relacjach w ujęciu: rynkowym, funkcjonalnym, zarządczym i społecznym.
Jej celem jest przedstawienie teoretycznych podstaw wykorzystania współczesnych koncepcji zarządzania w dążeniu do doskonałości w zarządzaniu jakością. Lektura książki umożliwia zapoznanie się z teoretycznymi podstawami omawianych zagadnień w stopniu wystarczającym do poznania ich istoty oraz znaczenia dla realizacji zasad zarządzania jakością w przedsiębiorstwie.
Autorka omawia m.in.:
• pojęcie doskonałości w ujęciu prakseologicznym i filozoficznym,
• zarządzanie jakością w filozofii TQM oraz normie PN-EN ISO 9000:2006,
• podejście systemowe oraz procesowe,
• związki z koncepcjami: społecznej odpowiedzialności przedsiębiorstw, nowego zarządzania publicznego oraz zarządzania wiedzą, projektami i wartością,
• europejskie modele Nagród Jakości.
Publikacja jest adresowana do pracowników naukowo-dydaktycznych, doktorantów, słuchaczy studiów podyplomowych i studentów na kierunkach zarządzania i zarządzania produkcją. Powinna również stanowić wartościową lekturę dla wyższej i średniej kadry kierowniczej przedsiębiorstw oraz pełnomocników systemów zarządzania jakością zainteresowanych rozwojem wiedzy o jakości.
Rozdziały:
Część pierwsza. Podstawy doskonałości
Rozdział 1. Doskonalenie zarządzania jakością
1.1. Zarządzanie jakością 13
1.2. Zasady zarządzania jakością 18
1.3. Perspektywy doskonałości 24
Rozdział 2. Podejścia w zarządzaniu jakością
2.1. Podejście systemowe 34
2.1.1. Organizacja jako system 36
2.1.2. System w teorii jakości 40
2.1.3. Elastyczność a równowaga organizacji
2.2. Podejście procesowe 58
2.2.1. Geneza i istota 58
2.2.2. Cele podejścia procesowego 68
2.2.3. Wymiary podejścia procesowego 71
2.2.4. Procesowa struktura organizacyjna
2.3. Wdrażanie podejścia procesowego
Rozdział 3. Procesy w zarządzaniu jakością
3.1. Defi nicje procesu 107
3.1.1. Charakterystyki procesowe 108
3.1.2. Elementy procesu 109
3.1.3. Klasyfi kacje procesów 118
3.2. Cechy zarządcze procesu 129
3.2.1. Złożoność 129
3.2.2. Ryzyko 133
3.2.3. Elastyczność 137
3.2.4. Skuteczność 139
3.2.5. Efektywność 143
3.2.6. Decyzje kierownicze 151
3.3. Analiza procesów 155
Część druga. Współczesne koncepcje w zarządzaniu jakością
Rozdział 4. Społeczna odpowiedzialność przedsiębiorstwa
4.1. Podstawy CSR 171
4.2. Istota CSR 177
4.3. CSR w rozwiązaniach normatywnych 192
Rozdział 5. Zarządzanie wiedzą
5.1. Pojęcie i rodzaje wiedzy 200
5.2. Hierarchia i tworzenie wiedzy 207
5.3. Istota zarządzania wiedzą 210
5.4. Modele i systemy zarządzania wiedzą 217
5.5. Zarządzanie wiedzą a zarządzanie jakością
Rozdział 6. Zarządzanie projektami
6.1. Projekt a przedsięwzięcie 231
6.2. Istota zarządzania projektami 234
6.3. Procesy zarządzania projektami 241
6.4. Metody w zarządzaniu projektami 252
6.5. Zarządzanie projektami wg norm ISO 258
6.6. Zarządzanie projektami a zarządzanie jakością 264
Rozdział 7. Zarządzanie wartością
7.1. Wartość i jej tworzenie 267
7.2. Przedsiębiorczość a wartość 273
7.3. Istota zarządzania wartością 282
7.4. Pomiar wartości 295
7.5. Zarządzanie wartością a zarządzanie jakością
Rozdział 8. Nowe zarządzanie publiczne 327
8.1. Cechy sektora publicznego 327
8.2. Zarządzanie publiczne 329
8.3. Zarządzanie publiczne a zarządzanie jakością
Aneks. Modele nagród jakości 343
A.1. Polska Nagroda Jakości 356
A.2. Model doskonałości 363
A.3. Wspólna metoda oceny 373
A.4. CAF w modelu doskonałości EFQM
A.5. CAF w modelu PNJ 396
Pytania 409
Literatura zalecana 409
Bibliografi a 411
Słowniczek 419
adobe algorytmy apache asp autocad asembler bsd c++ c# delphi dtp excel flash html java javascript linux matlab mysql office php samba voip uml unix visual studio windows word
Księgarnia Informatyczna zaprasza.